Horlogedoos: Een gids om uw keuze te maken

Horlogedoos: Een gids om uw keuze te maken

De Horloge doos is een stevige envelop die de horloges bevat en ze beschermt tegen schade van buitenaf. Aan de binnenkant verwelkomt deze doos de polshorloges in een gezellige cocon. De Horloge doos is ontworpen voor alle soorten horloges. Hij is gemaakt van verschillende materialen, afhankelijk van je budget en de stijl van je horloge. Of je nu een verzamelaar bent of een liefhebber van mooie horloges, deze kleine accessoires zijn perfect om je mooie hoeders van de tijd veilig in op te bergen.

Focus op horlogedoosjes.

Ontdek onze horlogedozen

Wat is een Horloge doos?

Liefhebbers van mooie horloges zullen blij zijn met de verschillende modellen Horloge doosen op de markt. Wat is een Horloge doos precies en waarom zou je er een kiezen?

Definitie van een Horloge doos

Als je eenmaal het horloge van je dromen hebt gekocht, dat uitzonderlijke uurwerk dat je al heel lang begeert, is de volgende logische stap om er een doos voor te vinden. Dit doosje is de juiste container om je horloge in op te bergen als het niet om je pols hangt. Het is een onmisbare opbergruimte als je meerdere horloges hebt. De kast bestaat uit het midden, waar de wijzerplaat, de wijzers en het uurwerk in zitten. Het bovenste deel heeft vaak een glas dat wordt ondersteund door een ring die cuvette wordt genoemd. Het onderste deel is gemaakt van stevig materiaal: leer, metaal, hout, enz.

Deze dozen bevatten compartimenten met een pad waar het horloge wordt opgerold en die het bandje beschermt tegen beschadiging. De Horloge doos kan elk type horloge bevatten: polshorloge, klassiek horloge (automatisch of quartz), verbonden horloge (smart watch), luxe horloge, sporthorloge of militair horloge. De Horloge doos heeft ook meerdere functies:

 • Met een glazen of acryl venster dient het als een vitrine voor horloges;
 • Met punten of laden kunnen er andere sieraden in worden opgeborgen die moeten worden getoond of vastgezet;
 • Horlogeopwinders voor automatische horloges om te voorkomen dat de natuurlijke beweging van dit soort horloges wordt verstoord.

Deze opwindmechanismen zijn over het algemeen hoogwaardige producten. 

Goede redenen om een Horloge doos te kopen

De eerste reden om een Horloge doos te kopen is om je horloges te beschermen. Het is essentieel om je horloges te beschermen tegen elke vorm van agressie die ze zou kunnen beschadigen. Stof en vochtigheid zijn de vijanden van een horloge, omdat ze het mechanisme veranderen en het niet meer laten werken. Een horloge dat ergens is opgeborgen, is kwetsbaar voor verschillende bronnen van schade.

In een lade wordt er bijvoorbeeld vaak mee geschud en kunnen er vlekken, krassen of slijtplekken op komen. Op een tafel of schoorsteenmantel kan het vallen en breken, om nog maar te zwijgen van het vuil dat de wijzerplaat kan beschadigen. Daarom is het essentieel om hem in een veilige hoes te bewaren.

Deze waterdichte kast zorgt ervoor dat je horloges onberispelijk blijven en lang meegaan. Naast veiligheid zijn horlogekistjes ook een teken van prestige voor je verzamelaarshorloges, wat hun waarde verhoogt. Herenhorloges, dameshorloges of gemengde horloges vinden allemaal hun plaats in deze juwelendoos. En tot slot is de horlogedoos een waardevol cadeau dat zeker in de smaak zal vallen. Samengevat zijn dit de voordelen van een horlogedoos:

 • Optimale bescherming voor je horloges;
 • Mogelijkheid om meerdere horloges tegelijk te bewaren;
 • Geschikt voor alle horlogemodellen;
 • Prestigieuze doos voor verzamelaarshorloges;
 • Waardevol geschenk dat kan worden gepersonaliseerd (gravure in goud of zilver).

Om de juiste horlogedoos te kiezen, zijn er enkele criteria waarmee je rekening moet houden.

Ontdek onze horlogedozen

Waar moet je aan denken bij het kopen van een Horloge doos?

Het kopen van je eerste horloge is net zo belangrijk als het kopen van een horlogedoos. Denk aan de grootte, vorm, stijl, afwerking, merk en prijs.

De grootte van de horlogedoos

De grootte van een horlogedoos is evenredig met het aantal horloges dat je hebt en je volgende aanwinsten. De grootte van je horlogedoos hangt ook af van je professionele leven: voor een zittend beroep met weinig reizen, kan een enkele grote doos met verschillende compartimenten volstaan. Als je daarentegen veel reist, zul je een tweede, kleinere doos willen kopen voor onderweg. Verschillende modellen hebben sluitingen van 1 tot 56 compartimenten voor een grote verzamelaar. 

De vorm van de Horloge doos

Horloge doosen zijn er in verschillende vormen, met een gebogen of plat profiel. 

 • De ronde vorm is de meest klassieke en past bij alle soorten horloges.
 • De vierkante of rechthoekige vorm is ook een populaire doosstijl.
 • Ovale vormen of tonvormen zijn originele kussenontwerpen.
 • Orthogonale vormen zijn moderner. 

Het ontwerp van de horlogedoos  

Het ontwerp beïnvloedt de keuze van de horlogedoos. Er zijn modellen met een transparante glazen bovenkant voor een overzicht van de modellen die erin bewaard worden. Kunststof ramen zijn stevig, maar glas is verfijnder en luxueuzer. Een goed compromis is om te kiezen voor onbreekbaar glas. Kies een kast die bij je interieur past. De materiaalkeuze beïnvloedt ook de stijl van de Horloge doos: een houten kast ziet er beter uit dan een van kunstleer. Design telt ook voor het interieur, dat bekleed moet zijn met zachte stof om krassen op het horloge te voorkomen. 

Ontdek onze horlogedozen

De afwerking van de Horloge doos

Kijk goed naar de kleine details voordat je je Horloge doos koopt. Het bovenste deel van de kast, als het van glas is, moet gemaakt zijn met een bovenste glasplaat die gecertificeerd onbreekbaar is. De binnenkant van de kast moet gemaakt zijn van een zacht materiaal zoals zeem om krassen op de wijzerplaten en de behuizing van het horloge te voorkomen. Sommige modellen hebben ook vakjes voor je kleine sieraden, zoals manchetknopen, armbanden en ringen. 

Het merk van de horlogedoos

Of je het nu leuk vindt of niet, het merk van een horloge is belangrijk. Er zijn grote namen die de adel van het horloge en de doos aankondigen, zoals Rolex, Le Coffret Parisien, Élie Bleu, Louis Vuitton of Le Tanneur. Er zijn ook modellen die door ambachtslieden zijn gemaakt voor een kast op maat. In alle gevallen is de merknaam een garantie voor de veiligheid van je toekomstige horlogekast. In alle gevallen moet kwaliteit een prioriteit zijn, zodat je je geld niet weggooit aan geschut dat niet langer dan een jaar meegaat. 

De prijs van de Horloge doos

De kosten zijn een factor om rekening mee te houden als je een Horloge doos koopt. Sommige modellen zijn duurder dan andere. In de horlogerie zijn er verschillende prijzen voor horlogedozen:

 • Instapmodel vanaf €39,90.
 • De middenklasse begint bij €79,90.
 • De topklasse begint bij €199,90.
 • Je kunt het beste investeren in de middenklasse en de topklasse, die boeiender en stijlvoller zijn en een langere levensduur hebben. 

Het criterium dat de prijs van de horlogedoos en je favoriet zal bepalen, is het materiaal dat wordt gebruikt bij de vervaardiging.

Ontdek onze horlogedozen

De meest gebruikte materialen in Horloge doosen

Horloge doosen zijn er in verschillende materialen: leer, hout, aluminium, karton, roestvrij staal, carbon, zilver, goud, brons, keramiek, koper en messing.

Leren Horloge doosen

Leren Horloge doosen zijn erg elegant. Er is imitatieleer, dat minder duur is maar ook minder duurzaam. Echt leer is duurder, maar gaat langer mee. Leer is er in verschillende kleuren: wit, zwart, rood, bruin, grijs, kaki, enz. Er zijn ook verschillende soorten Italiaans leer – rundleer, geitenleer, nappaleer, plat leer, natuurlijk leer, lakleer, enz. Een hele reeks lederwaren draait om leren horlogekasten voor verzamelaars. Het enige nadeel is dat leer geen vocht verdraagt. 

Houten Horloge doosen

Houten Horloge doosen zijn het populairst. Dit is een model dat adel uitstraalt. De houtsoort die gebruikt wordt bij de vervaardiging maakt van deze kist een waar kunstwerk: mahonie, eik, massief hout, enz. De doos kan op verschillende manieren worden gevernist, in de was gezet of bewerkt. Kiezen voor een houten Horloge doos is ook een milieuvriendelijke oplossing, omdat het onder het FSC-label valt, dat garandeert dat het gebruikte hout geen ontbossing veroorzaakt. Om het in goede conditie te houden, mag het niet op vochtige plaatsen worden achtergelaten. 

Ontdek onze horlogedozen

Aluminium Horloge doosen

Aluminium Horloge doosen zien eruit als een minikistje. Ze zijn ook erg duurzaam, waardoor je je horloges gemakkelijk kunt vervoeren op reis. Aluminium is corrosiebestendig, waterdicht en licht van gewicht. Het is een goede keuze omdat het recyclebaar en dus milieuvriendelijk is. De prijs is vrij hoog, maar je krijgt waar voor je geld. 

De kartonnen horlogedoos

De kartonnen horlogedoos is de voordeligste keuze. Bovendien biedt het een breed scala aan aanpassingsmogelijkheden. Het ontwerp is eenvoudig en overzichtelijk. Het karton voor de doos is een verpakking in de vorm van een bestendig kwaliteitskarton (kraft). Natuurlijk heeft het een beperkte levensduur, maar het is een ecologisch verantwoord en minimalistisch alternatief. 

De roestvrijstalen Horloge doos

Roestvrijstalen horlogekasten worden vaak gebruikt in de horlogerie. Het is een materiaal gemaakt van een legering van ijzer, chroom en koolstof. Het is roestvrij vanwege het hoge chroomgehalte (meer dan 13%), waardoor het bestand is tegen corrosie. Het is een futuristische en zeer mannelijke designkeuze voor luxe herenhorloges. Bovendien is de roestvrijstalen horlogekast perfect waterbestendig.

Ontdek onze horlogedozen

De carbon horlogekast

De carbon horlogekast is bestendig, milieuvriendelijk, licht en zeer solide. Hij is ook erg stijlvol, met een verfijnd design en een onberispelijke afwerking. Hij is ook verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en maten. Het kleine probleem met carbon is dat het gevoelig is voor krassen en daarom voorzichtig behandeld moet worden.

De zilveren Horloge doos

Zilver is een edelmetaal dat in verschillende sectoren wordt gebruikt: goudsmederij, juwelen en horlogerie. In het laatste geval is het meer geschikt voor de horlogekast dan voor de wijzerplaat. De zilveren horlogekast biedt een verfijnd, chique design. Het enige nadeel is dat het gemakkelijk oxideert. 

De gouden horlogekast

Een gouden horlogekast is gegarandeerd klasse! Het is een tijdloos edelmetaal dat zowel esthetisch als prestigieus is. Het is perfect om je luxe horloges en kostbare juwelen in op te bergen. Het is van nature lichtgeel van kleur, maar kan worden gelegeerd met andere metalen om andere kleuren te krijgen: geel goud (goud + zilver), roze goud (goud + zilver + koper), rood goud (goud + koper), wit goud (goud + zilver + palladium), enzovoort. Natuurlijk is een gouden kast niet goedkoop en behoorlijk zwaar.

Ontdek onze horlogedozen

De koperen horlogekast

Koper in een horlogedoos is een heel goed idee. Dit materiaal is duurzaam en heeft een lage thermische uitzetting. Het is bestand tegen slijtage, corrosie en zeewater. Vanuit esthetisch oogpunt is een koperen horlogekast zowel chic als authentiek. Koper wordt ook gebruikt in de meeste uurwerkmechanismen: bruggen, wijzers en in nautische horloges (wit koper). 

De messing horlogekast

Messing in horlogekasten is een verguld alternatief voor echt goud, maar veel goedkoper. Dit materiaal is het resultaat van een koper/zink legering. Het is gemakkelijk te bewerken en er kunnen verschillende kastvormen mee worden gemaakt. Het nadeel van messing is dat het zacht is en gemakkelijk oxideert.

Conclusie

Luxe horloges verdienen kasten die hen waardig zijn. Een goed geïnformeerde verzamelaar weet hoe hij als een echte liefhebber voor deze horloges moet zorgen. De kist is een toegevoegde waarde die de inhoud weerspiegelt, dus deze moet met zorg worden gekozen. Luxe horloges voor verzamelaars en hun kistjes zijn langetermijninvesteringen, omdat hun waarde met de jaren stijgt en je er een mooi bedrag mee kunt verdienen. Als je meer informatie wilt over welke horlogedoos je moet kiezen, bekijk dan ons artikel en vind jouw perfecte doos.

Ontdek onze horlogedozen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *